Van fysiotherapeut naar ‘therapie- en beweegcentrum’

Ik, Hannie, zie mezelf in 1991 nog staan met de sleutel van mijn eerste praktijkruimte aan de Langeweg bij de familie Schapendonk…

Nu zijn we 30 jaar verder en kijk ik terug én vooruit.

In 1984 studeerde ik af als fysiotherapeut en deed daarna als jonkie ervaring op door waar te nemen bij praktijken rond ’s Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Vanuit mijn woonplaats ’s Hertogenbosch niet altijd praktisch en daarom woonde ik vaak bij de praktijk in. Ieder weekend reed ik dan naar huis met een auto vol verhalen en presentjes, van bloemen tot lepeltjes toe. In 1987 begon ik op Haarendael als fysiotherapeut. Er kwam gelukkig steeds meer aandacht voor het belang van bewegen van mensen met een handicap door sporten, zwemmen en zinvolle dagbesteding en ik mocht daaraan bijdragen. Het was een mooie tijd met hele lieve bewoners en leuke collega’s.

Op een dag hoorde ik van het vrijkomen van de praktijk Harold Launspach in Haaren en zo werd in 1991 ‘Fysiotherapie en Kinderfysiotherapie Haaren’ geboren. Kinderen zijn mijn passie. Ze zijn vol in de groei en in ontwikkeling; er is altijd beweging met kinderen. Ook het begeleiden van ouders hierbij geeft veel voldoening.

In 2001 kon ik mijn droom verwezenlijken: een praktijk aan huis! Door de verhuizing naar de Reitselaan kon ik mijn praktijk en gezin beter combineren en ook kon de praktijk stevig groeien.

Sporten en koffie: een goede combinatie

In 2003 breidden we ons fysio-aanbod uit met houdings- en bewegingslessen nadat Anne-Marije Smetsers als stagiaire de meerwaarde van revalideren in combinatie met sporten en bewegen had gepromoot. Daardoor werd het woekeren met praktijkruimte en gingen we op zoek naar een grotere locatie. Die vonden we in 2006 – tijdelijk – in de voormalige school/bibliotheek aan het Leypad. Onze naam veranderden we in ‘Fysiofit’. We zijn dan inmiddels een praktijk met fysiotherapie, fitness, step-/aerobicslessen, houding- en bewegingslessen en zwangerschapsbegeleiding. De klanten ervaren het bewegen soms als een hele uitdaging en inspireert enorm. Het brengt ze op een voor hen, nieuwe en spannende weg dat is spannend. Mooi om te zien dat vaak leidt tot meer inzicht in hun mogelijkheden en kunnen. Daarnaast startten we met beweeguurtjes voor ouderen in Biezenmortel en zorgcentrum Haarensteijn. Erg leuk! Deelnemers kennen een enthousiasme waar je bang van wordt… en met name in Biezenmortel vlogen de ballen en blokken je geregeld om de oren. Iedereen wilde winnen!

In deze tijdelijke locatie werkten we uiteindelijk acht jaar met veel plezier. Ook zetten we daar de koffiemomentjes op met onze cliënten: na het sporten even koffie drinken en aandacht voor elkaar. Het sociale aspect van elkaar ontmoeten is een pijler die we belangrijk vinden en wordt gewaardeerd door sporters. Er zijn al veel mooie vriendschappen ontstaan!

Oorzaak van klachten behandelen

In 2014 maakten we dan toch de overstap naar het Mgr. Bekkersplein, onze huidige locatie.

Zijn we dan tot rust gekomen?

Zeker niet! We bleven ons verbazen over het feit dat klachten steeds weer terugkwamen en  realiseerden ons dat we vooral aan symptomen werkten en niet naar de veroorzaker van de symptomen. Dit inzicht leidde ertoe dat we de deeltijdstudie Osteopathie in Antwerpen gingen volgen. Een erg intensieve, interessante, maar pittige tijd naast ons gezin, huishouden en bedrijf. Maar in november 2015 studeerden we dan toch succesvol beiden af. Door de toevoeging van osteopathie in onze behandelingen, geven we cliënten meer inzicht in hun klacht. Hierdoor anticipeert men hier ook beter op. We boeken een beter resultaat bij het herstel van de klacht en mensen hebben beter inzicht. Zo trekken ze sneller aan de bel bij klachten en nemen eerder zelf preventieve maatregelen. Inmiddels hebben al veel volwassenen, kinderen en sporters de weg voor een osteopathiebehandeling naar ons gevonden.

Dankbaar: therapie- en beweegcentrum Fysiofit

Onze praktijk beweegt zich steeds meer op het snijvlak van revalideren, gezond en vitaal leven. Beweging en voeding zijn hierbij belangrijk, maar ook ontspanning, sociaal contact en zingeving. Waar passend en mogelijk werken we multidisciplinair om zo onze cliënten binnen onze praktijk alles te bieden om gezond en vitaal oud te worden. Zoveel disciplines betekent ook een groter team. We zijn bij dat we al deze jaren met een betrokken team en ook leuke professionals mogen werken die elkaar scherp houden.

Maar geen praktijk zonder cliënten… We zijn dan ook dankbaar voor het vertrouwen van onze klanten in deze 30 jaar. Het is fijn om midden in het dorp te staan en met jong en oud te mogen werken. We gaan als therapie- en beweegcentrum Fysiofit dan ook met passie dóór, samen met en voor jou!