Litteken- en bindweefselbehandeling

Littekenbehandeling bindweefselbehandeling

Littekens na bijvoorbeeld een operatie, bestraling, (brand)wond, ontsteking of beet kunnen klachten veroorzaken aan bijvoorbeeld de rug, ledematen of buik. Littekentherapie en/of tapen kan houdings- of bewegingsklachten flink verminderen of zelfs helemaal verhelpen.
Dit geldt zowel voor oude als ‘verse’ littekens.

Littekenklachten na borst- of buikoperatie

Littekenweefsel kan klachten veroorzaken bij het bewegen of beperkingen geven bij bepaalde houdingen. Het kan zelfs zover gaan dat het je volledige herstel in de weg staat. Denk bijvoorbeeld aan klachten aan armen en/of schouders na een borstoperaties. Deze klachten komen vaak voor in combinatie met oedeemvorming. Maar er kunnen ook rugklachten ontstaan als gevolg van littekens na een buikoperatie, bijvoorbeeld na een keizersnede.

Strakheid verminderen in spieren en weefsel 

De therapeuten bij Fysiofit kunnen deze littekenklachten verminderen of verhelpen door het toepassen van een combinatie van technieken. Dit doen ze door met hun handen zacht druk te geven op en rondom het littekenweefsel. Ook het geleidelijk stretchen van het littekengebied is een veelgebruikte techniek. Daarnaast kunnen we besluiten om het specifieke gebied in te tapen. Door (een combinatie van) deze technieken vermindert de strakheid en spanning in het (bind)weefsel en de spieren.

Litteken verdwijnt of wordt minder hard 

De behandelingen geven zeer goede resultaten bij het behandelen van het littekenweefsel. Het gehele gebied en het littekenweefsel wordt namelijk soepeler. Hierdoor verminderen eventuele bewegingsbeperkingen of worden deze zelfs helemaal verholpen. Ook het uiterlijk van het litteken verbetert aanzienlijk. En vaak verdwijnt het litteken helemaal.

Littekenbehandeling na hondenbeet – case

En nu een praktijkverhaal.
Een cliënte was gebeten door een hond. Daardoor was een zodanige wond ontstaan, dat deze van binnenuit moest dichtgroeien. Het advies hierbij was tenminste zes weken rust met haar been omhoog. De wijkverpleging kwam elke dag de gaasjes wisselen en de wond spoelen. Het gevolg was dat de cliënte steeds stijver en immobieler werd. En dit veroorzaakte weer klachten in de voetafwikkeling en knie. Na enige tijd was de wond dichtgegroeid met een erg dun doorschijnend velletje. Er was vocht (oedeem) in de voet en rond de wond gekomen. Tot slot gaf de knie pijnklachten bij het volledig strekken en wandelen.

Behandeling litteken en bindweefsel

Onze littekenbehandeling begon met het losmaken van het weefsel rondom de wond. Hierdoor verbeterde de doorstroming en kon het vocht worden afgevoerd. Daarna tapeten we rondom de wond, zodat er een betere doorstroming van het vocht ontstond. Zo verbeterde de aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen. Daarnaast mobiliseerden we de knie die daardoor minder pijn gaf. De tweede behandeling hetzelfde gedaan en cliënte geleerd hoe ze zelf rond de wond kon tapen. Het zag er inderdaad veel beter uit: het velletje was steviger, minder broos, minder paars, minder vocht in de voet en minder vocht rond de wond. Het gevolg was dat cliënte weer redelijk ‘gewoon’ buiten kon wandelen. En dat is weer goed voor je hele lichaam en geest. Het resultaat van deze combinatiebehandeling was een opgeluchte en tevreden cliënte. Het litteken is inmiddels niet meer rood en de verdikkingen weg zijn.
Na vier behandelingen, konden we heel voorzichtig de wond, het litteken, zelf behandelen. Deze is inmiddels ook kleiner, zonder vochtophopingen. De pijn in de knie is weg en cliënte kan haar geliefde sport – kanoën – weer oppakken. Fijn!

Contact

Heb je ook littekenklachten of ervaar je hierdoor beperkingen? Neem dan vrijblijvend contact op en we geven eerlijk aan of een behandeling zin heeft.