Incontinentie en bekkenklachten
Incontinentie en bekkenklachten komen bij heel veel vrouwen en mannen voor. Van jong tot ouder. Ook jij hebt het wellicht wel eens meegemaakt: ineens verlies je urine tijdens een lachsalvo, tijdens het sporten, bij een niesbui, als je tilt of bij het springen op de trampoline. Eén keer kan, maar als het vaker gebeurt kan dat onzeker maken en grote gevolgen hebben. Bekkenspecialist Hannie: “Gelukkig wordt het steeds meer bespreekbaar en dat juich ik toe. Want er zijn goede behandelingen en soms kan iemand ook verder met een aantal adviezen.”
Oorzaak incontinentie: zoektocht
Oorzaken zijn bijvoorbeeld het blokkeren van een bekken of het verzakken van de blaas of baarmoeder. Wat je minder vaak hoort is een verkleving na een buikloop die in de loop der jaren een toename van klachten geeft. Maar denk ook aan een moeilijke stoelgang, blaasontsteking, een vergrote prostaat, een bevalling of keizersnede.
“De gevolgen van een aanranding of verkrachting zijn sowieso groot en wil ik ook zeker noemen als oorzaak. Deze opsomming is zeker niet compleet. Er zijn zoveel oorzaken die bekkenklachten en incontinentie veroorzaken dat het een hele zoektocht van de cliënt en mij samen kan zijn”. aldus Hannie.
Grote impact kwaliteit van leven
Boven de 60 jaar ervaren ongeveer 15% van de vrouwen en 8% van de mannen incontinentie. Maar zoals uit bovenstaande opsomming blijkt, kan incontinentie ook op (veel) jongere leeftijd ontstaan. “Incontinentie heeft een heel grote impact op de kwaliteit van leven. Gelukkig zijn er veel behandelopties. Denk aan medicatie of aanpassingen in voeding tot aan oefeningen en chirurgie. Als we denken de oorzaak te hebben gevonden, bekijken we samen wat een positieve verandering kan inluiden.”
Harde ontlasting
En dat is soms een voedingsadvies. Heeft iemand bijvoorbeeld harde ontlasting en moet hij/zij hierbij flink persen, dan bekijken we het voedingspatroon. Kleine veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de ontlasting soepeler wordt. Zo komt er minder druk op de bekkenregio en dat kan de bekkenklachten of incontinentie verminderen of op den duur verhelpen. Hannie: “Vaak geef ik ook adviezen mee rondom toiletgedrag. Denk aan de tijd nemen en rustig zitten, beide voeten plat op de grond zetten en met aandacht ontspannen. Het klinkt logisch en makkelijk, maar in een druk leven met kinderen en/of werk is rustig toiletbezoek geen vanzelfsprekendheid. Ook (jonge) kinderen nemen niet de tijd of ervaren geen rust op school om op tijd naar de wc te – kunnen – gaan.” Met alle gevolgen van dien.
Incontinentie na zwangerschap of bevalling
Ook tijdens een zwangerschap en/of na een bevalling kunnen bekkenklachten en incontinentie worden ontwikkeld. Hannie onderzoekt dan of er beperkingen in de beweeglijkheid van de kleine bekkenorganen zijn ontstaan. Het bekken zelf, de onderrug of een combinatie daarvan kan ook klachten veroorzaken. Een aantal osteopathiebehandelingen kan dan de oplossing zijn – vaak in combinatie met oefeningen en adviezen over toiletgedrag.
Prostaatvergroting
Mannen met een vergrote prostaat – vaak na het 50e jaar – ervaren regelmatig problemen in de regio van het kleine bekken of de onderrug met daarbij incontinentie. We bespreken dan welke arts of onderzoek het beste past. En vaak volgt er een tweesporen-traject in samenwerking met artsen.
Tips bij incontinentie
Heel veel oorzaken van incontinentie kun je niet voorkomen. En toch heeft Hannie een aantal tips voor een gezonde blaas:
– Ga op tijd plassen als je aandrang voelt.
– Plas rustig tot je hele blaas leeg is. Onderbreek het plassen niet. En zet niet onnodig kracht.
– Span je bekkenbodemspieren gedurende de dag regelmatig, een goede training.
– Drink genoeg water – 1,5 tot 2 liter per dag. Verdeel dit goed over de dag.
– Gekruid eten, koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken kunnen je blaaswand irriteren en urineverlies verergeren.
– Broccoli, koolsoorten, champignons en soja(saus) hebben juist een gunstig effect op je blaas.
– Forceer geen wc-bezoek. ‘Uit voorzorg gaan’ kan averechts werken.
– Dit geldt ook voor juist minder drinken om maar niet naar het toilet te hoeven.
Inzicht geven belangrijk
Hannie: “Ik vind het belangrijk dat ik mijn cliënten inzicht geef in oorzaken en hoe processen in het lichaam verlopen. Deze uitleg maakt dat men beter begrijpt hoe klachten kunnen ontstaan en hoe een behandeling, oefening of verandering in leefstijl hierbij gaat helpen. En wat te doen als klachten nog een keer ontstaan.
Mijn professionele ervaring en kennis als fysiotherapeut, osteopaat, orthomoleculair therapeut, voedingsdeskundige en zwangerschapsbegeleiding zet ik daarbij in. Maar zeker ook de ervaringen met mijn eigen zwangerschappen en bevallingen. Want: weet dat je zeker niet de enige bent en de oplossing is vaak relatief eenvoudig.”