Waarom sporten goed is voor ouderen: zeker krachttraining
Ouder worden gaat vaak samen met fysieke achteruitgang. Regelmatige lichaamsbeweging is een krachtige manier om deze veranderingen minder snel of zelfs tegen te gaan. Want sporten verbetert niet alleen je gezondheid. Het bevordert ook je algemene welzijn, verlaagt het risico op ziektes en verhoogt je levenskwaliteit. Fysiotherapeut Thijs vertelt over de voordelen van sporten voor ouderen en krachttraining en deelt zijn tips: “Krachttraining speelt een belangrijke rol bij het behouden van een gezonde en actieve levensstijl.”
Sporten voor ouderen: de voordelen
Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar sporten is voor ouderen zo mogelijk nog belangrijker. Thijs: “Het verbetert niet alleen het fysieke welzijn, maar helpt ook je geest scherp te houden. Zo vermindert het onder andere het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast is het bewezen dat het je mentale gezondheid ten goede komt: het verlaagt het risico op depressie, verbetert je stemming en ondersteunt cognitieve functies. Een ander groot voordeel is het behoud van mobiliteit en zelfstandigheid. Door actief te blijven, kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen en dagelijkse activiteiten gemakkelijker uitvoeren.”
Krachttraining: waarom belangrijk voor ouderen?
Hoewel alle beweging belangrijk is, heeft krachttraining bijzondere voordelen.
Met krachttraining versterk je de spieren en verbeter je de botdichtheid. Allebei essentieel voor het behouden van een gezonde en actieve levensstijl als we ouder worden.
Thijs somt een aantal voordelen op:
- Versterking van spieren en gewrichten
Met het ouder worden neemt de spiermassa af; een proces dat we sarcopenie noemen. Het gevolg hiervan is een vermindering van kracht en mobiliteit. Door krachttraining wordt de spiermassa behouden of zelfs weer opgebouwd. Dit helpt niet alleen dagelijkse activiteiten gemakkelijker uit te voeren zoals het opstaan uit een stoel, tillen van boodschappen of traplopen. Maar het vermindert ook de kans op vallen. Sterkere spieren bieden een betere ondersteuning voor gewrichten en dat helpt weer bij het verminderen van pijn, bijvoorbeeld bij artritis. - Verbetering van de botgezondheid
Naarmate we ouder worden neemt de botdichtheid af, wat het risico op botbreuken vergroot. Krachttraining is een van de beste manieren om deze botdichtheid te verbeteren en osteoporose te voorkomen. Door het doen van weerstandsoefeningen zet je de botten onder druk, waardoor ze sterker en dichter worden en je minder risico hebt op breuken. - Verhoging van de algehele mobiliteit en stabiliteit
Krachttraining draagt bij aan een betere coördinatie en balans – cruciaal bij het voorkomen van valpartijen. Ouderen die krachttraining doen hebben een betere controle over hun bewegingen en kunnen sneller reageren als ze uit balans dreigen te raken. Dit vermindert het risico op vallen. En vallen is een van de grootste zorgen voor ouderen, want ze kunnen leiden tot ernstige verwondingen zoals heupfracturen. - Verbetering van de stofwisseling en hartgezondheid
Krachttraining heeft ook voordelen voor je stofwisseling. Het helpt de spiermassa te verhogen, en versnelt daardoor je basale stofwisseling. Dit betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. En dat helpt weer bij gewichtsbeheersing.
Ook verbetert krachttraining de cardiovasculaire gezondheid. Het draagt bij aan het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van je bloedsomloop en het bevorderen van een gezond cholesterolgehalte. - Mentaal welzijn en zelfvertrouwen
Tot slot heeft krachttraining ook een positieve invloed op je mentale welzijn. Het verbetert je stemming, vermindert symptomen van angst en depressie en verhoogt je zelfvertrouwen. Het gevoel van kracht en onafhankelijkheid dat ontstaat door het trainen van de spieren kan je helpen je beter te voelen en met meer energie door het leven te gaan. Krachttraining is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.
Tips van Thijs om veilig te trainen
- Vraag een fitnessprofessional of fysiotherapeut om oefeningen of een programma dat past bij je behoefte, je niveau en je fysieke mogelijkheden.
- Begin rustig en langzaam. Bouw de intensiteit geleidelijk op. Dat is de beste manier om resultaat te boeken zonder overbelasting. Luister naar je lichaam!
- Train onder begeleiding van een professional. Dat is veilig, je motiveert elkaar en is ook nog eens gezellig.
- Beweeg daarnaast – veilig – thuis. Loop een (extra) rondje na je lunch of til dat zakje aardappels een keer extra. En: blijf traplopen.
- Zelfs als je zit kun je je spieren trainen. Bijvoorbeeld door je buikspieren aan te spannen, of twee keer per dag 20 keer je benen afwisselend op te tillen.
- Een goede oefening voor je armspieren: strek beide armen, hou je schouders laag en draai met je armen een kleine cirkel linksom en daarna rechtsom. Hou dit 10 seconden vol.
Sporten voor ouderen: groepstraining voor 70+’ers
Bij Fysiofit kun je tijdens de ochtenden en avonden met een fitnessinstructeur of fysiotherapeut aan de slag.
Maar… er is ook een speciale groepstraining voor ouderen.
Thijs: “Op woensdagmiddag van 15.00-16.00 begeleid ik een groep 70-plussers met een zogenoemde ‘full body work-out’. We oefenen met gewichtjes, elastieken of met het eigen lichaamsgewicht. Zo wordt je hele lichaam sterker en verbetert je conditie. Extra aandacht besteden we aan het behouden en verbeteren van je kracht en stabiliteit.
Na afloop van deze les bieden we je (gratis) een kop koffie/thee aan. Het nuttige met het aangename combineren noemen we dat.”
Kom eens langs of meld je aan voor een gratis proefles.