Frozen shoulder: pijnlijk met lange hersteltijd

Frozen shoulder: pijnlijk met lange hersteltijd

Je hebt een pijnlijke en stijve schouder en het wordt maar niet beter. Vaak kun je je niet goed herinneren wanneer de pijn is begonnen. Maar het beperkt je enorm en ook je nachtrust lijdt eronder. Een diagnose kan een frozen shoulder zijn. Het herstel duurt meestal erg lang. Fysiotherapeute Caren behandelt vaak frozen shoulders met een sneller herstel als resultaat.

Frozen shoulder: wat is het?

Caren vertelt: “Een frozen shoulder betekent letterlijk een bevroren schouder. De pijn wordt steeds erger, straalt vaak uit naar je bovenarm en je schouder wordt stijver. Eerst heb je alleen pijn tijdens het bewegen, maar later ook in rust. De oorzaak van deze pijn is een ontsteking van de binnenkant – en later ook van de buitenkant – van het gewrichtskapsel om je schouder. Dit kapsel wordt dikker en strakker waardoor er minder ruimte in het gewricht ontstaat en dat belemmert de beweging. En dat geeft pijn.”

Oorzaken van een frozen shoulder

Veel cliënten vragen zich af wat de oorzaak is. Vaak is deze onbekend. Factoren die de kans op een frozen shoulder verhogen zijn:

  • Je bent tussen de 40 en 60(Gedwongen) langdurige rust van de schouder.
  • Verwonding van de schouder door een ongeval, breuk of operatie.
  • (Langdurige) overbelasting.
  • Diabetes, schildklieraandoeningen, een beroerte, hart- en longaandoeningen, ziekte van Parkinson.
  • Stress.

Frozen shoulder: 3 fases

Er zijn drie fasen: de bevriezende fase, de bevroren fase en de ontdooiende fase. Elke fase kan enkele maanden tot meer dan 3 jaar duren.

Fase 1: Freezing fase
De pijn zit aan de buitenkant van je schouder, soms ook in je boven- en onderarm en nek. Je schouder wordt ook steeds stijver. Niet alleen bewegen geeft pijn, ook als je niets doet en zelfs ’s nachts heb je last. “Hierdoor slaap je vaak ook slechter; dit helpt je herstel natuurlijk niet. Aan- en uitkleden, iets uit een hoge kast pakken en autorijden is allemaal pijnlijk en kan hevige pijnscheuten geven”, aldus Caren.

Fase 2: ‘Frozen fase’
Gelukkig wordt de pijn geleidelijk minder. Pijn is er alleen als je je arm helemaal heft, zogenoemde eindstandige bewegingen.
Je schouder wordt wel stijver en kunt deze daardoor steeds moeilijker bewegen.

Fase 3: ‘Thawing fase’
Deze fase wordt ook de ‘ontdooiende fase’ genoemd en kan maanden tot jaren duren. Gelukkig verdwijnt de pijn langzaam en neemt de beweeglijkheid van je schouder toe. Hierdoor kun je je ‘gewone’ activiteiten en sporten weer hervatten.

Tips bij een frozen schouder

Een frozen shoulder herstelt bijna altijd vanzelf volgens Caren, maar dit kan lang duren – wel meer dan 3 jaar. Een persoonlijk behandelplan kan deze tijd behoorlijk verkorten.
Haar belangrijkste advies? “Blijf bewegen. Wandelen is hierbij een goede (aanvullende) activiteit.”
Alle tips van Caren op een rij:

  • Probeer je schouder te blijven bewegen, ook al doet het pijn.
  • Beweeg wel binnen je pijngrens.
  • Slaap je meestal op de kant van je pijnlijke schouder, dan kan dit de pijn verergeren. Probeer op je rug te slapen, met een kussen onder je arm voor extra ondersteuning. Zo verminder je de druk op je schouder en ervaar je meer comfort.
  • Doe je arm niet in een doek of mitella. Je schouder wordt er nog stijver van en de pijn gaat er niet sneller van over.
  • Het kan moeilijk zijn om te werken met een pijnlijke frozen shoulder. Bespreek dit met je werkgever of de bedrijfsarts. Kijk naar alternatieven of het nemen van (extra) rust.
  • Je huisarts kan (aanvullend) pijnstillers voorschrijven of een injectie geven om de pijn te verminderen.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een frozen shoulder?

Gerichte fysiotherapie bij een frozen shoulder zorgt voor een sneller herstel door een combinatie van oefeningen die je schouder sterker en soepeler maken. Gecontroleerd belasten we je schouder steeds meer. Beweging is hierbij het sleutelwoord. Maar we kijken verder:

  • Samen achterhalen we of er factoren zijn die je herstel belemmeren. Zo ja, dan zoeken we daar een oplossing voor.
  • We adviseren hoe en hoeveel je je schouder mag belasten, zonder deze te forceren.
  • Belangrijk hierbij is de balans tussen inspanning en ontspanning.
  • Voor elke fase hebben we een oefenprogramma met rek-, strek en krachtoefeningen.
  • We zetten mobilisaties en andere technieken in om de pijn van je schouder en/of bovenrug/nek te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten.
  • Tijdens fase 1 en 2 van een frozen shoulder begeleiden we je bij het omgaan met de beperkingen rondom werk, sport, autorijden, huishoudelijke klussen, fietsen en wandelen.
  • Bij fase 3 staat centraal hoe je weer alles kunt gaan doen wat je ‘normaal’ deed. Denk aan iets boven je hoofd pakken, pijnvrij slapen en opstaan.
  • Naast je eigen waarnemingen hebben we instrumenten om je vooruitgang te monitoren.

Herken je een of meer symptomen of heb je andere schouderklachten? Neem contact op. Caren besluit: “Blijf niet doorlopen met klachten, want hoe eerder je begint met een behandeling hoe sneller je herstelt.”